26. a 27. mája 2018 sa v Yantai, hlavnom Čínskom meste vína, uskutočnila veľkolepá ceremónia spojená s vyhlásením víťazov 23. ročníka medzinárodnej súťaže Gourmand World Cookbook Awards. Anglické vydanie Sprievodcu vínami Slovenska (Slovak Wine Guide, autor: Vladimír Hronský, vydavateľstvo: Slovart) sa v silnej konkurencii 228 publikácií zo 40 krajín prebojovalo až do finále v kategórii Gourmand Drink Culture Awards 2018. Medzinárodná odborná porota populárnemu bedekru udelila vzácne 3. miesto, a tak mimoriadnym spôsobom upriamila pozornosť publika na malú vinársku krajinu v srdci Strednej Európy. Ambiciózni vinohradníci a vinári v nej so zanietením vyrábajú kvalitné vína, hodné nielen domáceho, ale najmä medzinárodného uznania.

Ako autor v súčasnosti jediného referenčného a nezávislého diela si dovolím vysloviť veľké poďakovanie tímu redaktorov, jazykových lektorov, korektorov, fotografov, grafikov, tlačiarov, ako aj samotným vinárom za dobrovoľnú účasť so vzorkami a precíznymi informáciami, sponzorom i reklamným partnerom za vďačnú podporu. Osobitné "Ďakujem!" patrí pani Zite Ročkárovej, editorke, bez ktorej by naša publikácia (ako v anglickom, tak i v slovenských jazykových mutáciách) zrejme vznikala s ťažkosťami vzhľadom na jej rozsah a obsahovú náročnosť.

Slovak Wine Guide si môžete objednať prostredníctvom e-shopu Vydavateľstva Slovart alebo kúpiť v sieťach domácich i zahraničných kníhkupectiev. Prehľad ocenení všetkých kníh zo súťaže, vrátane pozície nášho titulu nájdete v katalógu: Gourmand Drink Culture Awards 2018

Bronzová medaila je pre mňa veľkolepou satisfakciou za stovky hodín oddretých pri výbere, degustácii, posudzovaní a hodnotení kvality hroznových vín zo všetkých vinohradníckych oblastí Slovenska, ale aj za odrieknuté víkendy, sviatky, prebdené noci a najazdené kilometre, bez ktorých by naše dielo nezaujalo a nevyniklo v očiach (nose i ústach) bežného výberu znalcov vína i jednoduchých milovníkov knižných publikácií o vínach. Teším sa spoločne s vami, slovenské vína (vinohradníctva a vinárstva) za odmenu i profesionálnu prezentáciu v pôsobivom a súčasne prehľadnom štýle, pripíjam na váš trvalý úspech a skvelú reprezentáciu v nasledujúcom štvrtom vydaní!

Vladimír Hronský, autor


 

09.06.2018 EnoVia Admin