12. júna sme naplnili nový ročník obľúbeného Rebelotu. V porovnaní s predchádzajúcim je suchý, výrazne ovocný a až expresívne osviežujúci. Využijete ho nielen pri gurmánskom stole, ale aj na dovolenkách pri vode, na chalupe, či iba tak doma v záhrade. Rebelot patrí k raritám na Slovenskom trhu s vínom. Je vlastne jediným vínom vyrobeným u nás z odrody Viognier.

Táto stará odroda pochádza z Francúzska, kde zanechala jedinečnú stopu v Severnej Rhône (apelácie Condrieu, Chavanay, St-Michel-sur-Rhône). Zaujímavosťou je aj skutočnosť, že v apelácii Côte-Rôtie tvorí až 20 % povoleného blendu s modrými odrodami. Dôvodom je fakt, že Viognier dodáva jemnosť a súčasne vôňu odrode Syrah. Z najvýznamnejších top výrobcov stojí za zmienku Château Grillet so svojimi 3,08 ha Viognieru. No svoje miesto si našla odroda aj v Austrálii (Eden Valley) a v Kalifornii kde ju vinári aj spotrebitelia milujú ako alternatívu za Chardonnay (Central Valley, Sonoma, Santa Barbara). V Európe ju pestujú Taliani (Piemont) i Gréci. Aké nadobúda senzorické vlastnosti u nás? Nakoľko Viognier nie je na Slovensku registrovaná odroda, používame chránenú značku Rebelot a uvádzame ho na trh ako akostné značkové víno.

Rebelot z ročníka 2017 má svetlú zelenožltú farbu a vyniká brilantnou čírosťou. Vo vôni zaujme exotickými tónmi, ktoré pripomínajú šupky mandaríniek, dužinu dozrievajúcich marhúľ aj pomarančov. Chuť vína je suchá a svieža, láka notou grepu s pikantným nádychom citrusovej kôry. Stredne dlhá dochuť na jazyku zanecháva pôsobivú ovocnú stopu kyselín, umocnenú marhuľovým smoohtie s kvapkou citrusovej šťavy.

Aby sme zachovali nežný parfumový esprit Viognieru, hrozno z redukovanej úrody sme obrali v technologickej zrelosti (musí byť dozreté, avšak nie s veľkým zaťažením hektárovej úrody). Šetrným spracovaním chránime budúce víno pred vyšším obsahom fenolov, ktoré by mohli pri dlhšej macerácii zanechať v bukete (najmä z prezretého hrozna) olejový charakter. Našťastie ročník 2017 sa niesol v znamení redukcie úrody v dostatočnom predstihu pred uzatvorením strapcov, čo v chladnom počasí prinieslo benefity nielen v podobe dostatočnej cukornatosti hrozna, ale aj obsahu kyselín a pH. Posúďte sami, fľaše uzatvorené skrutkovými uzávermi ideálne pre zachovanie čo najdlhšej reduktivity (sviežej aromatiky vína) sú pripravené na cestu až k vám. Vychutnajte si degustačný zážitok z Rebelotu, napríklad v podobe aperitívu, alebo k jedlám z rýb, i k exotickej kuchyni z Japonska, kde sushi alebo sashimi majú svoje miesto s pohárom dobre zachladeného Rebelotu. 


 

02.07.2018 EnoVia Admin