Prijmite naše pozvanie a zapojte sa spolu s tisíckami ľudí na celom svete do degustácie spojenej so sviatkom „Open That Bottle Night", vo voľnom preklade Noci, kedy otvoríte tú fľašu...

Výnimočné víno sa v súčasnom vinárskom svete vyrába okrem iného aj na zdieľanie. Zdieľanie senzorických zážitkov je jednou z trendových foriem príslušnosti k vinárskemu remeslu. Každý priaznivec vína si so záujmom vypočuje príbehy od ľudí, ktorí otvárajú skvelé ročníky s priateľmi. Nie vždy pri takejto príležitosti otvoríme najstaršie alebo najdrahšie víno vo svojej pivnici, či vinotéke (aj keď už to je sám o sebe jedinečný príbeh!). Môžeme však s chuťou otvoriť úplne nové vína, ktoré sa len nedávno nafľaškovali, alebo ich výrobca uviedol na trh v tom najlepšom období života. Rozhodne myšlienka zdieľania senzorických zážitkov predstavuje ideálnu príležitosť na návštevu pivnice, pozvanie priateľov (v tejto dobe aspoň prostredníctvom sociálnych sietí a on-line priestoru) a spomínanie na všetky tie úžasné výlety, prázdniny, či dovolenky ktoré ste v posledných rokoch zažili, keď bola súčasťou dobrodružstiev aj fľaša vína a s ňou spojený príbeh.

Zoznámte sa teda s novými priateľmi, alebo jednoducho pozvite svojich najobľúbenejších „vínom pozitívnych“ známych a zapojte sa s nami do akcie Open That Bottle Night v sobotu 27. februára 2021.

Čo je Noc, kedy otvoríte tú fľašu?
Koncept „Open That Bottle Night" (OTBN) iniciovali dvaja reportéri denníka The Wall Street Journal. Dorothy J. Gaiter a John Brecher chceli povzbudiť svojich čitateľov, aby otvorili pre nich významnú fľašu vína a potom sa podelili o svoje príbehy. Od svojej inaugurácie v roku 2000 sa táto udalosť stala globálnym fenoménom a koná sa každoročne vždy poslednú februárovú sobotu. Základným predpokladom podujatia OTBN je, že víno je vo fľaši viac než tekuté. S otvorením týchto vín prichádzajú spomienky na rôzne životné medzníky, narodenia, úmrtia, stretnutia, manželstvá, dávno stratené blízke osoby i cenné sviatky. Tieto spomienky sú príliš vzácne a významné na to, aby sme ich oslavovali a zdieľali.

Príklad, ako usporiadať svoju vlastnú Noc, kedy otvoríte tú fľašu:

  1. Nájdite špeciálne víno, ktoré ste si odložili na špeciálnu príležitosť. Nemáte nič v pivnici (suchý február)? Žiaden strach. Objednajte si niečo zaujímavé z našej ponuky na stránke https://www.enovia.sk/vina a víno vám doručíme kuriérom na dobierku do 48 hodín (v Bratislave a okolí do 24 hodín), takže do soboty 27. februára 2021 to stíhate a môžete sa zapojiť do zábavy.
  2. Pozvite priateľov alebo rodinu ku vám domov (v tomto pandemickom čase on-line). Povedzte svojim hosťom, že ide o špeciálnu príležitosť – výnimočné víno poskytnete vy, oni môžu priniesť k vínu napríklad syrový tanier alebo iný chutný záhryz. Alebo čo tak zladiť jedlo s otváraným vínom? To by žiaľ nesmela zúriť pandémia. Skúste preto v tomto roku bezpečnejšiu podobu, a to objednávku vína ku vám i k priateľom na vaše adresy a k nim prípravu domáceho záhryzu, či rovno varenie večere podľa vašej chuti.
  3. Po otvorení a ochutnaní vína zverejnite svoje myšlienky na sociálnych sieťach pomocou #OTBN a nezabudnite pripojiť našu originálnu pandemickú značku #VINOMSPOLU
  4. Svoju výnimočnú fľašu (kľudne aj tú od nás) nezabudnite vyfotografovať a zverejniť tak, aby nás označili a mohli tak zapojiť do zdieľanej zábavy, nech celý svet uvidí, čo z našej butikovej produkcie pijete.
  5. Porozprávajte (napíšte) svoj vlastný príbeh o víne - odkiaľ ste ho kúpili, dostali, stretli ste sa s vinárom, aké jedlo sa najlepšie k vášmu vínu hodí, aké spomienky vo vás evokuje? Určite existuje najmenej jeden milý príbeh z vášho objavovania alebo spoznávania vína, o ktorý sa chcete s ostatnými podeliť.
  6. Urobte podobnú aktivitu znova! (verme, že už ju budete môcť čoskoro zdieľať aj osobne s vašimi priateľmi)

Zostali ste pri čítaní našej upútavky smädní?
Ak potrebujete poradiť osvedčené tipy na výnimočné vína, napríklad pôvodom zo Slovenska, využite praktického pomocníka - Sprievodcu vínami Slovenska, ktorého si u nás môžete objednať spolu s našim vínom. Tešíme sa na vaše príbehy. Objednávky, či akékoľvek otázky nám kľudne napíšte do mailu: enovia@enovia.sk Všetkým radi odpovieme, poradíme a vopred ďakujeme za účasť na tomto milom projekte.


20.02.2021 EnoVia Admin