Fašiangové fánky patria k tradičným receptom našich starých mám. Pripravovali ich v období po Troch kráľoch až do pôstu, ktorý sa začínal Popolcovou stredou. Ochutnali sme ich s Rizlingom rýnskym "33", ročník 2019. Hrozno v období dozrievania ovplyvnila ušľachtilá vláknitá huba Botrytis cinerea... Recept na prípravu fánok je od Vladovej mamy. Zvládne ho každá aj menej zdatná kuchárka, či kuchár. Stačí si pripraviť nasledujúce ingrediencie a ...naliať do kalicha z ryňáku, vychladeného na 9 - 11 °C. V priebehu pečenia tak potešíme zrak slamovožltými odtieňmi vína so zlatistou iskrou i viskozitou po okrajoch, navnadíme čuch vôňou lipových kvetov a v neposlednom rade osviežime chuť viacvrstvovou ovocnou štruktúrou tohto expresívneho vína.

Na fánky potrebujeme: 0,5 kg hladkej múky špeciál, 2 vaječné žĺtka, štipku soli, 2 - 2,5 dcl kyslej pochúťkovej smotany, 3 polievkové lyžice roztopeného masla, 2 polievkové lyžice rumu a práškový, alebo vanilkový cukor

Cesto vymiesime rukami vo väčšej mise a dôkladne homogénne ho necháme 30 minút odpočívať v chladničke alebo v studenej miestnosti. Potom ho preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, rozvaľkáme v rovnomernej hrúbke 3 - 4 mm. Radlom na cesto povykrajujeme kúsky fánok v tvare obdĺžnikov. V strede pozdĺž každého obdĺžnika urobíme radlom rez dlhý približne 3 - 4 cm. Vykrojené fánky kus po kuse v rukách poprekladáme tak, aby jeden koniec zostal prestrčený cez rez a vytvoril tak na každej fánke jednoduchú mašličku. Fánky upečieme na panvici v dostatočnom množstve slnečnicového oleja. Dajte ale pozor, aby sa nespiekli. Po odkvapkaní z oleja, ešte kým zostanú horúce, ich posypeme práškovým cukrom alebo vanilkovým cukrom.

Podávame s polosladkým Rizlingom rýnskym "33", ročník 2019


29.01.2022 EnoVia Admin