Ani 365 dní v roku nedokáže obsiahnuť oslavu každej z najvýznamnejších pestovaných odrôd viniča na svete. 1. februára si pripomíname medzinárodný deň Furmintu. Furmint alias Šipon, Zapfner, Mosler, Grasa, či Pošip sa do našich zemepisných šírok dostal dávno v minulosti pravdepodobne vďaka kolonizácii Južného Zemplína spoločne s obyvateľmi Apeninského polostrova. Mongolmi (Tatármi) vyplienený juhovýchod strednej Európy kolonizovali v priebehu 13. storočia obyvatelia Talianskej Formie. Podľa vedeckých štúdií genotypu odrody, DNA Furmintu siaha až k odrodám Chardonnay, Rizling rýnsky a Gamay.

Súčasná medzinárodná ampelografia uvádza pôvod odrody vo Vinohradníckej oblasti Tokaj. Odborníci považujú Furmint za veľkú odrodu, nie však z hľadiska veľkosti pestovaných plôch na svete, ale z hľadiska jej významu pre výrobu kvalitného hroznového vína. Furmint svojimi vlastnosťami predčí dávnych spoločných súrodencov. Jeho vína dosahujú komplexnejšiu štruktúru ako Chardonnay, výraznejšiu ovocnosť ako Chenin Blanc, vyššiu kyslosť ako Rizling rýnsky a podstatne expresívnejšiu mineralitu ako Burgundské sivé (Pinot Gris). Vinári z neho vyrábajú bohaté spektrum vín od suchých, cez šumivé, až po prírodne sladké a botrytické.

Furmint sa zapísal do povedomia vinárskeho sveta na základe výroby klasických oxidatívnych Tokajských vín (Tokajské samorodné, Tokajský výber, Tokajská esencia), kde tvorí unikátne spojenie s odrodami Lipovina a Muškát žltý, ale môže sa použiť aj ako samostatná odroda. Posledné desaťročia mu nová generácia vinárov v Tokaji dláždi cestu so šťavnatými sektami vyrábanými klasickou metódou, s noblesnými neskorými zbermi, fascinujúcimi hrozienkovými, cibébovými, ale aj slamovými a ľadovými vínami. Hrozno Furmintu má tenkú šupku. Ľahko podľahne ušľachtilej vláknitej hube Botrytis cinerea. Botrytída „prepichne“ šupku a umožní tak v priebehu dozrievania odparovaniu vody. Tým sa v bobuliach koncentruje najmä obsah prírodných cukrov a kyselín. Na to, aby ušľachtilá botrytída vykonala spoju „prácu“ vo vinohradoch, je potrebná dlhá slnečná jeseň s dostatkom ranných hmiel a rosy. Ideálne podmienky má práve v našej najstaršej registrovanej Vinohradníckej oblasti Tokaj. Prezreté hrozno, a samostatne jeho vzácne sladučké hrozienka – cibéby sa zberajú ručne, vďaka čomu vinohradníci získajú surovinu s vysokým obsahom cukrov a výnimočne vysokým obsahom kyselín. Vulkanická pôda k tomu do vienka Furmintu dodáva šarmantnú mineralitu, najmä ak zberáme hrozno zo starých rodiacich viníc.

V gastronómii si Furmint nájde všade „partnerov“. Suché ovocnejšie furminty chutia lahodne k sladkovodným rybám so smotanou a bylinkami i s dusenou zeleninou. Vyzretejšie ročníky suchého Furmintu, dokonca aj šumivého, znesú pernatú zverinu, ba dokonca aj steaky(!). Sladké furminty z akostných vín s prívlastkom sú výbornými spoločníkmi plesňových syrov, foie gras a dezertov. Náš butikový Furmint ročníka 2019, vyrobený z hrozna vinohradu Lastovičie v srdci Slovenskej Tokajskej oblasti chutí vynikajúco k jahňacine, no skutočnú renesanciu získal vďaka someliérom v sushi reštauráciách. Furmint a California sake vo Fajna Rybka sushi & grill sú toho dôkazom.


02.02.2022 EnoVia Admin