Pred začiatkom zberu a spracovania novej úrody hrozna sme pre vás nafľašovali dlho očakávané vína Rebelot (Viognier) 2019, Rizling rýnsky "33" 2019 a ružový Carmenet (Cabernet Franc) 2019. Objednajte si ich domov alebo ochutnajte z ponuky partnerských reštaurácií, alebo vo vínnych baroch. Pre lepšie spoznanie uvádzame ich senzorické vlastnosti i zopár zaujímavostí, ktoré ste možno nevedeli.

Rebelot alias Viognier, ročník 2019

Odroda Viognier pochádza pravedpodobne z Dalmácie, odkiaľ podľa legendy dal preniesť jej sadenice Rímsky cisár Probus do údolia Rhône v roku 281. Faktom je, že analýzou DNA odrody sa potvrdila jej príbuznosť s odrodou Freisa v Piemonte, ale aj s odrodou Nebbiolo. Dnes sa pestuje v Condrieu, no nájdeme ju aj v Kalifornii a v Austrálii. Slovenský Viognier je raritou prakticky v celej Strednej Európe. Odroda u nás nie je zapísaná v Listine registrovaných odrôd. Jej názov preto označujeme vlastnou registrovanou značkou Rebelot. Ročník 2019 zaujme zlatožltou farbou s vôňou tropického ovocia a jarných kvetov, v ktorej dominujú lupienky jazmínu. Chuť vína je plnšia, stredne dlhá s príjemným obsahom kyselín. Zaujme tónmi mandarínky, broskyne i marhule. V pozadí po prehltnutí sú prítomné noty klinčekov a medu. Suchá dochuť zanecháva na jazyku jemnú horkosť s parfumovou stopou okvetných lístkov ruží. Gastronomicky sa hodí ku všetkým jedlám, ktoré si žiadajú Sauvignon Blanc alebo reduktívne Chardonnay. Rebelot je však príjemnejší, lahodnejší a menej agresívny ako Sauvignon. Od ovocného Chardonnay sa líši najmä bohatším telom a výraznejším buketom medových lupeňov ruží, čím si vás získa už po prvých dúškoch.

Rizling rýnsky "33", ročník 2019

Viacerých priaznivcov "ryňáku" sme pred rokom potešili klasickou suchou verziou s výraznejšou aciditou. Vypredal sa, ani nevieme ako. Ročník 2019 bol iný, priniesol vo vinohrade prekvapenie. Bobule hrozna v dlhej teplej jeseni s primeranou vlhkosťou vzduchu nádherne prezrievali. Rannú rosu z povrchu šupiek tvrdohlavé lúče slnka vysušili a postupne v bobuliach skoncentrovali obsah cukru i kyselín. Spolupráca s ušľachtilou vláknitou hubou Botrytis cinerea nenechala na seba dlho čakať, a tak pri ručnom zbere sme naoberali spolu so zdravým hroznom takmer tretinu cibéb. Mušt po odkalení ukazoval cukornatosť 25,5 °NM. Víno po dokvasení obsahuje 33 g/l zvyškového cukru. Podávajte ho vychladené na 9 - 11 °C. Má svetlý zelenožltý farebný odtieň a vyššiu viskozitu (hustotu). Získa vás nežnou vôňou lipových kvetov, lúčnych bylín v pozadí s pomarančovou šupkou a kvapkou medu. V bohatej chuti sú prítomné tóny vinohradníckych broskýň, žltého grepu i nádych muškátového orecha. Je to ročník s potenciálom zrenia. Zaujímavé bude preto pozorovanie jeho ďalšieho vývoja v pollitrových fľašiach.

Carmenet alias Cabernet Franc, ročník 2019

Od ročníka 2014, kedy prišiel na svet prvý Carmenet (registrovaná značka), sme vyskúšali viacero postupov výroby od asambláže hrozna odrôd Cabernet Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon, cez monotématický Merlot až po poslednú rovnicu zameranú výhradne pre 100 % hrozna odrody Cabernet Franc. Pestoval ho už barón Šimon Révay spolu s manželkou Ilonkou, rodenou Taynajovou v polovici 19. storočia. Odroda patrí k nie novým, ale tradičným vo vinohradníckej trati obce Tajná. Po nedobrovoľnej prestávke spôsobenej fyloxérou viniča a udalosťami po druhej svetovej vojne, sme ju vrátli späť na pôvodné miesto. Carmenet 2019 je vínom elegantnej cibuľovo-ružovej farby s jemnou vôňou malín a lesných jahôd, v pozadí s podtónom ružového grepu. Jeho chuť je suchá (obsahuje 0 g/l zvyškového cukru), šťavnatá, po prehltnutí stredne dlhá. Záver vynikne tónmi májových čerešní, marhúľ, po prehltnutí s notou citrusového ovocia. Lahodné rosé je vyrobené v štýle Provnece (scedením samotoku po krátkom naležaní hrozna na šupkách bez použitia enzýmov). Zaujme svojou výnimočnosťou nielen ako aperitív.

Veľa príjemných zážitkov pri ochutnávke novej kolekcie vín z "dielne" enológa Vladimíra Hronského praje EnoVia.


04.09.2020 EnoVia Admin