Nepoznám jedinú vinársku oblasť na svete, kde by Burgundské biele [Franc. Pinot Blanc] označili za hviezdnu odrodu. V mnohých častiach sveta je hojne rozšírené, ale nikde nehrá „hlavnú úlohu“. Veľmi dobrú kvalitu Pinot Bianco nájdeme na severne Talianska. V Alto Adige vyrábajú svieže a suché vína, v Alsasku by sme ťažko hľadali názov odrody na fľašiach. Najlepšie Crémant d´Alsace sú však postavené na Pinote Blanc.
 
Pinot Blanc z Alsaska má ľahký korenistý nádych, ktorý je súčasťou okrúhleho, krémového a ovocného buketu. Nie je však ani pikantný, ani výrazne aromatický. V Taliansku sa stáva ľahším a minerálnejším v chuti, s primeranou sviežosťou hrušiek a jabĺk. V Nemecku pôsobí submisívne. Ak vinári použijú nové dubové sudy, približuje sa štýlom k Chardonnay so slušnou kyslosťou a plnším telom.
 
Nový Svet „nevzal“ Pinot Blanc na veľkú cestu a preferuje väčší pôvab Chardonnay. Kalifornia ponúka zopár vín z tejto odrody. Žiaľ veľa z toho, čo bolo považované za Pinot Blanc, sa ukázalo ako Melon de Bourgogne alias Muscadet. Takže ak budem úprimný, pre každého vinára na svete je ťažké nájsť vzor, ako by mal chutiť skvelý Pinot Blanc.
 
Najväčšou prednosťou Pinotu Blanc v mori Chardonnay je jeho jemnosť. Presvedčme ale milovníkov vína, že jemnosť sama o sebe je kvalitou a stojí za míňanie peňazí. A práve tu ako vinár vidím ich zmysel. Jemnosť sa stala eufemizmom pre pochopenie jeho vín v odrodovej podobe i výnimočných blendov. Pinot Blanc je skvelý s jedlom. Existuje veľa jedál, ktoré nevyžadujú „ohňostroj“ vo víne.
 
Reserva ročníka 2018 láka žlto-zelenou farbou, vôňou dozrievajúcich hrušiek s tónmi maslovej hrianky na pozadí. Opulentné telo zdobia lahodné kyseliny i jemná slanosť v dochuti. V minerálnom šate cítiť prítomnosť dubového suda, v ktorom víno zrelo 4,5 mesiaca.
 
- Toľko slová Vladimíra Hronského, enológa. O kvalite Pinotu Blanc z našej produkcie sa presvedčíte najlepšie sami. Stačí si ho u nás objednať, vytemperovať na 9 - 11 °C a vychutnávať v širších kalichoch burgundského typu s objemom 450 - 600 ml.
 
Terroir Ponitrie:
 
Pôda hlinitá až kamenistá
Expozícia juhozápad
Nadmorská výška 170 - 200 m n. m.
Svahovitosť 5 - 10 %
Rok výsadby 2011
 

24.11.2020 EnoVia Admin