Narodila sa v Bratislave z trojitého kríženia odrôd Picpoul x Frankovka modrá x Tramín červený v roku 1961. Za jej vznikom stojí úspešná šľachtiteľská práca Doroty Pospíšilovej a Ondreja Korpása. Z hybridného potomstva vyšiel ako perspektívny semenáč (PP x FM)/p x TČ 15/3, ktorý v roku 2004 zaradili do štátnych odrodových skúšok.

Rosa má mohutný a rýchly rast, preto vyžaduje veľké tvary krov. Pučí v neskoršom termíne, je odolná proti jarným i zimným mrazom. Drevo na jeseň dobre vyzrieva. Neznáša dlhotrvajúce suchá, ktoré spôsobujú zasychanie strapcov. Je odolná proti hubovitým chorobám, citlivá je však na múčnatku. Hrozno dozrieva stredne neskoro.

Úrodnosť Rosy je nízka v rozmedzí od 5 do 8 t/ha. Dosahuje priemerné cukornatosti muštu 18 – 25 kg/hl a obsah kyselín od 8 do 12 g/l. V dobrých ročníkoch tvorí cibéby. Jej vína sú výnimočné, majú tmavú fialovo-červenú farbu, sú veľmi extraktívne a vynikajú mimoriadnou vôňou i chuťou pripomínajúcou kyticu ruží.

Pre jej výnimočnosť v svetovom sortimente a náš domáci pôvod sme ju zaradili do kolekcie Tancujúce vína. Rosa tvorí pár s Muškátom žltým. Tak ako Tokajský Muškát žltý nesie posolstvo vinohradníckej a vinárskej tradície z juhovýchodu našej krajiny, Rosa je symbolom významného pestovateľského úspechu novošľachtencov v súčasnosti.

Terroir Malé Karpaty:

Pôda hlinitá
Expozícia juhozápad
Nadmorská výška 180 - 200 m n. m.
Svahovitosť 5 %
Rok výsadby 2009

06.12.2020 EnoVia Admin