Myslíte si, že existuje ešte viac komplikovaná rodina odrôd, akou sú Muškáty? Ak áno, potom ju ešte žiaden pestovateľ alebo šľachtiteľ viniča neobjavil. Z pôvodných druhov muškátu poznáme tri: Muškát žltý (alias Muscat Blanc à Petits Grains), Muškát AlexandrijskýMuškát Ottonel. Ich schopnosť prispôsobiť sa v rozličných podmienkach pestovania je expresívne „vrcholom ľadovca“, na ktorý sa rodina Burgundských odrôd v paralelnej histórii pestovania ešte nedostala.
 
Bobule muškátových odrôd sa v priebehu dozrievania vyfarbujú do zlatej, ružovej, fialovej, červenej i čiernej farby. Muškát žltý sa však preslávil mimoriadnou schopnosťou vyfarbiť svoje bobule každý rok iným farebným odtieňom. Nemôžeme mu to vyčítať, veď patrí k najstarším známym ušľachtilým odrodám. Ampelograf Galet ho identifikuje ako Anathelicon moschaton v Starovekom Grécku a Apianae v období Rímskej ríše. Názov potvrdzuje, že jeho voňavé hrozno vždy priťahovalo včely.
 
Zásluhou Rimanov sa odroda rozšírila do viacerých častí Európy. Obľubuje južné, teplé a slnečné svahy. Vyhovuje mu suchá kamenistá i piesočnatá pôda. Intenzitu vône odroda naberá v neskorších fázach prezrievania hrozna, na čom sa úspešne podieľa aj ušľachtilá huba Botrytis cinerea. Aj preto vzniklo veľké terroir Muškátu žltého v oblasti Tokaj. Spojenie najlepších pestovateľských podmienok s jedinečnou mikroklímou oblasti a agrotechnikou dáva odrode i jej vínam veľký potenciál.
 
Muškát žltý, ročník 2019, pochádza z Tokajského vinohradu Lastovičie. Očarí jasnou zlatožltou farbou, atraktívnou vôňou muškátu s príjemnými ovocnými notami ananásu, manga a dule. Buket exotického ovocia a kvetov ruží je prítomný i v šťavnatej a súčasne nežnej polosladkej chuti vína.
 
Terroir Tokaj: GPS s48.445938 v21.703949
 
Pôda vulkanická, kamenistá
Expozícia juh
Nadmorská výška 170 - 200 m n. m.
Svahovitosť 10 - 15 %
Rok výsadby 2009

 


22.12.2020 EnoVia Admin